Intervju med Tomek Larek: polsk illustratør og underholdningsartist

Tomek Larek er en meget dyktig kunstner som for tiden jobber som frilansillustratør. Arbeidene hans vises for det meste i spill og relatert underholdning der stilen hans varierer drastisk basert på prosjektet.

I dette intervjuet deler Tomek sin reise fra å jobbe med reklame til å gå over til frilanslivsstilen. Han reiser nå verden rundt og jobber som frilansillustratør, og han elsker hvert minutt av det! Forhåpentligvis kan dette intervjuet gi deg litt innsikt i livet til en illustratør sammen med praktiske tips til nyere artister.

For å lære mer om Tomek kan du besøke hans porteføljeside som også inkluderer mange arbeidsprøver fra karakterdesign til storyboards. Han har også en Facebook-side for hans kunstverk sammen med en veldig populær ArtStation viser de siste verkene hans.

Når begynte du å tegne, og hva fikk deg til å tegne som en seriøs karriere?

Jeg begynte å tegne som barn og kopierte storebroren min. Forskjellen mellom oss var at han raskt ble lei av å tegne. Men det gjorde jeg aldri.

Jeg fylte hvert tomme stykke papir med romskip og pirathistorier. Men i lang tid har jeg ikke behandlet kunst seriøst. Ikke før jeg måtte velge fakultet for studiene.

Jeg bestemte meg for Kunstakademiet hvor jeg studerte design og scenografi. Men jeg mislikte virkelig male- og tegnekurs. Jeg benyttet enhver anledning til å hoppe over dem.

Etter å ha tatt graden min jobbet jeg i reklame som Art Director og rørte praktisk talt aldri en tegneblyant i løpet av den tiden.

tomek larek vikings brettspillkunstverk
Vikinger spillomslag av Tomek

Jeg gjorde noen forsøk på å tegne tegneserier, etter min fascinasjon for belgiske og franske tegneserier, men med arbeidet mitt i reklamebyrået klarte jeg ikke å fullføre noen av dem.

År gikk. En dag bestemte meg og partneren min for å legge alt bak oss og reise verden rundt. I løpet av den 4 år lange reisen, for første gang på mange år, kom jeg tilbake til å tegne for den rene gleden.

De fleste av illustrasjonene mine fulgte med skriftene til min partner, Maugoska, delt i reisebloggen vår. Disse illustrasjonene fikk oppmerksomhet og jeg begynte å få forslag til bokomslagsillustrasjoner.

Det var helt spontane jobbmuligheter. Selv hadde jeg konsentrert all min energi om personlige prosjekter som, for å nevne ett, et ulovlig veggmaleri i Istanbul.

Etter at vi kom tilbake til Polen, hadde jeg ikke lyst til å komme tilbake til reklamebyrået. Oppmuntret av disse spontane prosjektene bestemte jeg meg for å prøve meg som illustratør. Den avgjørelsen var også et resultat av livsstilen vår.

Vi ønsket ikke å være knyttet til ett bestemt sted, og vi ønsket å jobbe som frilansere fra hvilket som helst sted i verden. Akkurat nå skriver jeg for eksempel fra Tenerife hvor vi har vært de siste fire månedene og unngått vinterværet i Europa.

ekspedisjon til mars omslagskunst
Ekspedisjon til Mars cover av Tomek

Hva var dine tidligst betalte spillejobber? Klarte du å opprettholde deg selv som profesjonell kunstner?

Mitt første betalte arbeid gjorde jeg som barn. Det var et romskip tegnet på Matchbox-bilen. Jeg solgte den til broren min. Han trengte det for science fiction-historien han skrev.

Jeg hadde ansvaret for å komme opp med romskipet og krasje det på den første planeten som ble møtt, bare for å leke med å komme opp med en ny.

Men starten på mine profesjonelle illustrasjoner var ikke så lett. Etter å ha kommet tilbake fra reisen vår var vi helt blakk. En stund måtte jeg jobbe i mitt gamle reklamebyrå og tegne mine første illustrasjoner om natten.

Jeg hadde mye flaks fordi en av brettspillutgiverne tok kontakt med meg. En venn av meg som jobbet med dem så illustrasjonene mine på nettet og overbeviste dem om å prøve meg.

  Hva er digitalt 3D-maleri?

Samme år laget jeg åtte illustrasjoner til dem og begynte å bygge en portefølje. Men det var en vanskelig tid da jeg tok hver jobb som ble tilbudt, i frykt for at jeg kanskje ikke hadde noen om noen måneder. Men jeg antar at frilansing alltid kommer med den usikkerheten i begynnelsen.

Det hjalp at jeg ikke gikk inn i yrket som en absolutt nybegynner. Takket være Fine Art Academy hadde jeg allerede et godt sett med ferdigheter og evnen til å håndtere alle fag. Jeg kunne enkelt bytte mellom å tegne middelalderriddere og morsomme dyr for barn eller utforske karakterkunst, alt jeg virkelig liker.

Hvert av brettspillprosjektene var som å spille et spill for meg, og ga mye moro og en annen utfordring.

Så det å være oppe hele natten for å tegne var mer urovekkende for partneren min enn for meg.
Jeg ble også fascinert av å lære nye teknikker.

Det er bare tre år siden jeg tok på et Wacom-nettbrett for første gang.

Hvordan finner du vanligvis klientarbeid? Er de for det meste gjentakende klienter eller får du mange meldinger fra nye klienter også?

Det første forlaget som var interessert i arbeidet mitt, ble min faste klient.

Det var ikke mye penger, men forlaget var veldig dynamisk, og viste frem brettspillene deres med illustrasjonene mine på messer over hele Europa. Jeg tegnet også i veldig forskjellige stiler fra brettspill for barn til spill for eldre spillere.

tomek mansion brettspill omslagskunst
Skremmende herskapshus omslagskunst av Tomek

Andre forlag la merke til spekteret av illustrasjonene mine og ble interessert i arbeidet mitt.

Men jeg er fortsatt bare en begynnende illustratør.

Jeg startet min karriere som illustratør for mindre enn fire år siden. For tiden jobber jeg jevnlig med to forlag fra Polen, og ett fra Canada, men jeg må innrømme at disse forlagene dukket opp uten at jeg rakk ut.

Det vil bare være rimelig å si at jeg ikke aktivt har søkt etter arbeid. Hver måned får jeg flere e-postforespørsler om illustrasjoner fra forskjellige deler av verden. Mange av disse er ikke særlig interessante, men fra tid til annen får jeg noe verdt å gjøre.

Som et resultat har det gått tre år, og til tross for min vilje til å sende porteføljen min til større og viktigere forlag, har jeg rett og slett ikke tid til å gjøre det. Og i mellomtiden kommer det stadig flere interessante arbeidsforslag. Jeg er vel bare heldig!

Jeg mangler imidlertid tid til å forfølge mine personlige ideer til historier og illustrasjoner. Fordelen, men også et problem, er at jeg reiser mye med partneren min, og jeg bestemte meg for å begrense arbeidsområdet til en MacBook Pro og et Wacom-nettbrett.

Verden er så fascinerende og trekker meg oftere enn ikke vekk fra å tegne.

Å ha to lidenskaper med bare ett liv er ikke den enkleste veien!

Hva var noen av de største utfordringene dine mens du prøvde å bli en profesjonell artist?

Hm…. kanskje den største utfordringen for meg er tidsstyring.

Det virker for meg som om disiplin og en godt utført arbeidsplan begge er veldig viktige. Det hender ofte at hele dagen går og alt jeg gjorde var å svare på e-poster fra potensielle kunder.

Jeg prøver å holde meg til en regel om at selv om jeg vet at jeg ikke tar jobben, skal jeg likevel svare og forklare hvorfor jeg ikke kan ta det prosjektet.

piranha brettspilldeksel
Pirajaer spillomslag av Tomek

Den nest største utfordringen for meg er å ta riktige avgjørelser. En betalt jobb bør ikke alltid prioriteres. Du må ta vare på energien og fantasien din, og mer enn noe annet gi deg tid til å gjøre dine egne personlige prosjekter. På den måten kan du bevare friskheten i arbeidet ditt og opprettholde lidenskapen din.

  20 må-se filmer og dokumentarer for artister

Dine personlige prosjekter gir deg muligheten til å se på det kommersielle arbeidet på avstand. Og de lar deg fortsette å lære nye teknikker og mestre stilen din.

Jeg tror faktisk den største utfordringen for meg er å være min egen sjef. Vanligvis er jeg veldig streng med meg selv, men ofte viser jeg mye overbærenhet, spesielt når det kommer til den nevnte disiplinen!

Heldigvis er det der kjæresten min hjelper meg. Jeg skulle ønske jeg hadde en manager som henne.

Hvilke verktøy/programvare bruker du til digitale illustrasjoner? Er det mest digitale malerier, eller driver du også med photobashing eller vektorkunst?

Mitt grunnleggende oppsett er en godt konfigurert MacBook Pro og en Wacom Intuos 5.

Det er et kompromiss mellom livet til en illustratør og livet på veien. De to lidenskapene er litt i konkurranse med hverandre. Men jeg er ivrig etter å prøve den nye Tablet Wacom Cintiq Pro 16″, den har potensial til å være et ideelt kompromiss mellom størrelse og mobilitet.

Vi forbereder en liten bobil slik at vi kan ha en arbeidsplass for to personer i den (partneren min er grafisk designer). Vi må utstyre den med komfortable mobile skrivebord og stoler, samt en god del solcellepaneler for å lade datamaskinene våre.

Drømmen vår er å kunne jobbe eksternt hvor som helst. Med utsikt over klippene i Norge eller fjellene i Patagonia.

Når det kommer til programvare er mitt grunnleggende program Photoshop. Men det er også veldig viktig for meg å fortsette å tegne på papir.

Jeg prøver, til tross for at det tar mer tid, å starte hvert kommersielle prosjekt fra en blyantskisse. Jeg skanner den skissen inn i den bærbare datamaskinen min, og det er der den digitale illustrasjonen får det grunnleggende.

savanne brettspill omslagskunst
Savannah spillomslag av Tomek

Men jeg liker veldig godt når man kan se litt av den originale skissen som kommer fra under det digitale fargeoverlegget. Det gir en illustrasjon en eller annen analog karakter. Jeg tror det er en verdi som mange digitale artister glemmer.

Når det gjelder fotobashing, setter jeg mest pris på mine egne ferdigheter og håndverksevner. Jeg forstår at fotobashing fremskynder den kreative prosessen og gir økende realisme. Men med min stil er ikke hyperrealisme så viktig.

Jeg foretrekker å stole på mine ferdigheter og være i en situasjon der hastigheten på arbeidet mitt avhenger av ferdighetene mine, ikke settet med bilder på den eksterne stasjonen min. jeg øver hurtigmaling men med målet om å finne en måte å tegne noe bedre enn å erstatte den tingen med et bilde.

Vektorillustrasjoner er sjeldne for meg. Jeg liker dem ikke fordi de krever mye mer presisjon og en viss type syntese i tenkningen. Men jeg kan tegne den typen illustrasjoner også.

Erfaring som Art Director innen reklame gjør at jeg kan være fleksibel og fritt bevege meg mellom Adobe-programmer, så hvis prosjektet er interessant tar jeg det.

Tror du noen kan bli illustratør/konseptkunstner som for det meste arbeider ut fra fantasi? Eller hvor verdifull er livstegning når det kommer til illustrasjon, overdrivelse og fantasi/imaginære kunstverk?

Alt som er skapt i fantasien vår er forankret i den virkelige verden. For å tegne en flott fantasiillustrasjon, eller til og med en illustrasjon for barn, er det viktig å være klar over fysikkens og naturens lover.

  Kjøperveiledning for tegnebrett: Hva du bør vite før du får et kunstnettbrett

Når du tegner sprø kunstverk, selv det mest intrikate kostymet eller romdrakten, må du vite hvilket stoff det er laget av og hvordan det vil bøye/brette seg. Du må være klar over hvordan lys reflekteres fra stoff, metall eller plast, hvordan det reflekteres på havbølgene eller mot en kvinnes kinn.

Selv om du tegner en magiker som bryter fysikkens regler, må du se inn i naturen for å se hvordan lyset fra den magiske ballen hans reflekteres realistisk mot ansiktet hans.

fantasy world game cover tomek larek
Fantasia spillomslag av Tomek

En annen ting er å praktisere anatomi og være klar over hvordan et menneske, en elefant eller en tiger er bygget. Dette gir oss flere muligheter til å lage fantasimonstre.

Etter min mening er kunnskap veldig viktig. Hvis jeg bare har en liten mengde tid prøver jeg å skissere fra naturen eller fra referansebilder. All den kunnskapen er nødvendig for å studere verden rundt og kunne filtrere den gjennom hjernen min for å skape en verden i fantasien min.

Selvfølgelig kjenner jeg utrolige illustratører, spesielt de som tegner for barn, som hovedsakelig henter ideer fra fantasien og ikke trenger realisme. Eller de bruker 3D-programvare og photo bashing i konseptkunsten for å styrke realismen.

Men jeg tror at det å studere livet og naturen er det absolutt nødvendig å la fantasien fly.

Illustratører bør aldri slutte å lære. Hver ny illustrasjon eller oppgave er en ny utfordring og krever å studere den oppgaven, men også observere verden rundt oss. Alt som omgir oss er malt av lyset og bare gjennom å observere lyset i naturen kan vi lage realistiske illustrasjoner fra fantasien vår.

Kanskje jeg har litt gammeldags tilnærming, men jeg mener at enhver illustratør burde kunne tegne en oppblåst and og en hest 🙂

Tegning er konstant observasjon av verden.

Hvilke råd kan du gi til yngre artister som nettopp har begynt på sine kunstneriske sysler?

Jeg er som sagt selv i starten av min karriere som illustratør!

Men fra min erfaring anbefaler jeg å tegne så mye du kan og vise bildene dine der du kan.

Sosiale medier gir oss muligheter som vi bare kunne drømme om for 10-20 år siden. Det gir potensialet til å nå folk som kan være interessert i å gi oss arbeid. Det gir også muligheten til å lære av de beste artistene over hele verden.

Men mer enn noe annet er mitt råd dette: tegne, tegne, og så tegne litt mer… og aldri gi opp. Og samtidig være en hard kritiker av deg selv og ærlig når det gjelder dine egne ferdigheter og evner.

kunstverk santiago spillomslag
Santiago spillomslag av Tomek

En god måte å sjekke hvor du er i håndverket ditt er å få en konstruktiv kritikk. Ta del i utfordringer organisert på ArtStation eller Facebook&emdash;to fantastiske fellesskap fulle av talentfulle artister.

Bortsett fra det, bare tro på din egen fantasi. Ikke bare kopier det andre gjør.

Du kan gjenkjenne en god illustratør ikke på evnen til å kopiere andres bilde eller stil, men på bildene han eller hun har i hodet og hvordan han eller hun oversetter dem til papir- eller dataskjermen.

En veldig spesiell takk går til Tomek for hans tid og tålmodighet med dette intervjuet. Reisen hans er så inspirerende, og den beviser at du KAN fortsette å jobbe som kunstner hvis du er god nok.

Du kan se flere av Tomeks kunstverk på hans ArtStation-siden med varierende stiler og nye stykker lagt til sporadisk. Hans kunstneriske stil og hans suksess i profesjonell illustrasjon bør vise seg å være inspirerende for alle som ønsker å følge en lignende vei.