Intervju med Marvel Animation Storyboard-kunstner Alex Chiu

Alex Chiu jobber som storyboardartist hos Marvel Animation med en BFA og lidenskap for animasjon. I dette intervjuet deler hun sin reise som artist og noen tips for ambisiøse historiekunstnere.

Du kan finne tonnevis av prøveskissene hennes på Tumblr og bla gjennom mer detaljert arbeid med henne porteføljeside. Men uten videre her er intervjuet!

Når begynte du å tegne, og på hvilket tidspunkt vurderte du seriøst kunst som en karriere?

Jeg skrev alltid som barn ifølge foreldrene mine. Men jeg tok egentlig ikke opp blyanten og tegnet hver dag med den hensikt å bli bedre i en eller annen form før jeg var 10.

Det hele endret seg da jeg begynte å lese manga haha!

Jeg vurderte det da jeg gikk på videregående og bestemte meg for hvor jeg ville gå på skolen … men jeg tror ikke det var før andre eller ungdomsår på college da jeg begrenset min karrierevei til kunst.

Studerte du storyboarding på college eller underviste du mest selv? Og var det en vanskelig ferdighet å ta opp?

Ja og nei!

Skolen min hadde fokus på illustrasjon, så det var ingen spesifikke klasser om hvordan man skriver storyboard og det tekniske bak det.

På den annen side lærte skolen meg hvordan jeg kan tenke kreativt, fleksibelt og hvordan jeg kan strekke den fortellermuskelen gjennom tegneserier, illustrasjoner og valgfrie filmprosjekter. Jeg tok nettkurs mens jeg gikk på skolen for å lære de tekniske ferdighetene som kreves.

strandskisser
Strandtegning av Alex Chiu

Hvilke spill, filmer eller andre medier inspirerer deg mest?

Å herregud, hvor skal man begynne? Dette er alltid mitt favorittspørsmål å svare på.

I oppveksten likte jeg manga/anime mye. Fullmetal Alchemist er min favorittmanga fordi den har alt jeg ber om i en historie. Arakawas tegning er utrolig, og panelplanleggingen hennes er så gjennomtenkt og så godt sammensatt.

Jeg liker også Pokémon-mangaen, spesielt tegningene til den første kunstneren Mato. Arbeidet hennes er fullt av så mye sjarm.

The Legend of Zelda-serien er min favoritt videospillserie, spesielt Majora’s Mask. Jeg elsker temaene, hvordan det forholder seg til serien som helhet, og spillingen er på topp. 3D-nyinnspillingen er også vakker!

Når det gjelder anime, er Samurai Champloo og Kiki’s Delivery Service mine beste valg for deres estetikk og temaer. Store klassikere som Akira og Ghost in the Shell er flotte, og Cowboy Bebop er sannsynligvis bare … en perfekt TV-serie. Den har alt!

The Incredibles er en av mine favorittfilmer og definitivt mitt beste valg for animasjonsfilm. Når det gjelder live action, tror jeg at jeg er en suger på historiske og sportsdramaer/filmer som tar et stikk på eksisterende arrangementer (dvs. Lincoln, Imitation Game, Remember the Titans og en gammel favoritt Glory Road).

  Beste CG/3D-nettsteder, fora og sosiale nettverk

Generelt sett er alle tingene jeg listet opp ovenfor ting jeg ser etter fordi de har aspekter jeg liker. Hvis du leter etter gode filmer, gå gjennom Topp 100 AFI-listeOscar-vinnere osv.

Når det gjelder andre ting som inspirerer meg, vil jeg si hendelser og opplevelser fra det virkelige livet. Enten det er politikk, opplevelsene jeg deler med venner og familie, følelsen jeg får etter at jeg har sett en god film – slike ting gir meg alltid ideer!

Hva er historien bak å få jobben din hos Marvel Animation? Er det noe ved jobben som overrasket deg eller som var vanskelig å få tak i i begynnelsen?

Sommeren 2015 testet jeg for en haug med show, hvorav de fleste ikke fungerte.

Noen hørte jeg ikke tilbake fra, noen svarte med et avslag. Ingen av disse var noen dårlige ting i det lange løp fordi det hele var en læringsprosess!

Jeg var alltid takknemlig for at folk ga meg en sjanse i utgangspunktet. Den morsomme historien om jobben min i Marvel var at de fant meg gjennom Tumblr, så at jeg hadde en portefølje, og spurte om jeg ville ta en storyboard-test. Selvfølgelig sa jeg ja!

Så jeg tok storyboard-testen og den passet bra.

Men så langt som ting som overrasket meg? Å mann!

Til å begynne med var jeg så overrasket over hvordan flink alle var til å tegne. Mine kollegers tegning var utrolig! Jeg 1) følte meg virkelig bak 2) tenkte spøkefullt med meg selv «hvordan ble jeg ansatt?» Men viktigst av alt 3) ble virkelig inspirert til å forbedre meg slik at jeg kunne ta igjen jevnaldrende og bidra til teamet på mer produktive måter.

Jeg tror det er det fantastiske med denne bransjen. Det er alltid rom for å vokse og lære av jevnaldrende.

folk som skisserer alex chiu
Skisser av Alex Chiu

Hvor mye samarbeid foregår mellom Marvel-historieartister og forfattere/regissører?

Jeg jobber veldig tett med regissøren min. Vanligvis har vi møter i begynnelsen av hver episode for å gå gjennom ideer, eventuelle historieproblemer i manuset osv.

Jeg prøver å sjekke inn ofte for å være sikker på at vi er på samme side!

Er det noen bøker, kurs eller læringsressurser du spesifikt vil anbefale for ambisiøse historiekunstnere?

Jeg tok Rad Sechrists online storyboarding-klasse to ganger, og en CGMA storyboarding klasse en gang på skolen. Alle var gode opplevelser!

  Beste animatører på YouTube som er verdt å abonnere på

Jeg anbefaler Rads klasse for nybegynnere. Han er en god lærer, superkonsis, og herregud, å se ham bla gjennom storyboardeksemplene hans var en fantastisk opplevelse!

For noen ekstra læringsressurser, sjekk ut Scott Eaton’s Bodies in Motion-side. Den er full av en rekke positurer og mellomtingene for hver positur – som en figurtegnekurs som er der for alltid og som du ikke trenger å gå til i det virkelige liv … som ikke betyr at du ikke skal gå til figurtegning fordi det er STORT viktig!

Og selvfølgelig studiefilm.

Det som er morsomt med boarding for meg er at referansen er der ute. Se på filmer du liker. Observer innrammingen og hvorfor og når de klipper til neste bilde.

livstegningsmiljø
Miljøskisse av Alex Chiu

Hvor mye fokus legger du på livstegning eller realisme i praksisen din? Ser du mer kunstnerisk forbedring mens du arbeider fra fantasien eller fra livet?

Det er en balanse!

Men definitivt, du må vite hvordan du tegner. Når du har det grunnleggende, kan du velge hvor du vil forenkle osv.

Samtidig skal du ikke la det avskrekke deg fra å spenne den kreative muskelen, for som brettkunstner er du først og fremst mål å jobbe som en problemløser.

Hvilke ferdigheter trenger noen for å bli en profesjonell historiekunstner? Er det nødvendig å lære animasjon også?

Når det gjelder tegneevne er tegning nøkkelen. Men evnen til å tegne raskt og tydelig og et stort utvalg av positurer og uttrykk er veldig viktig.

Egentlig må du stort sett kunne tegne hva som helst raskt og tydelig fordi du aldri vet hva slags manus/elementer i et manus som blir kastet etter deg.

Det er ikke nødvendig å lære animasjon i seg selv, men i disse dager er brettartister praktisk talt keyframe-animatorer. Jeg tror det er viktig å se mye animasjon for å hjelpe deg bedre å se for deg bevegelsesbuer for scenene dine.

storyboardpaneler
Historiepaneler av Alex Chiu

Hva gjør en flott storyboard-portefølje? Hva bør en ambisiøs storyboard-kunstner legge i porteføljen sin for å vise frem arbeidet sitt på best mulig måte?

Etter min mening: tydelig og morsom historiefortelling, og så tegneevne.

Tegneevnen din fungerer som et avklaringsverktøy for fortellerferdighetene dine. Leser uttrykket du sikter etter? Formidler gesten det du ønsker? Ser det ut som et resultat, og er skuddvalget ditt klart?

Alle disse tingene er viktige tilleggsverktøy til en tydelig og morsom historie! Hvordan kan du trekke publikum inn i historien med bitte små rammer?

  Karakterdesigngalleri: 60+ eksempler på konseptkunst og porteføljeideer

Jeg tror vanligvis du ønsker å vise frem litt variasjon. Action, komedie og drama.

Hvis du kan slå alle 3 av disse slagene i, la oss si, 1 stor sekvens og 1 eller 2 ekstra kortere, så er det ganske bra. Men ikke glem å holde det kort og godt.
Rekrutterere ser gjennom hundrevis av prøver hver dag, slik at du ikke kan dra dem på 100 sider av en PDF!

Til slutt, hvilket råd vil du gi til ditt yngre jeg eller til andre ambisiøse historiekunstnere?

Ikke vær redd for å prøve ting. Alvor.

Folk tilgir deg for feil når du er ung, og folk forstår også at når du er yngre, finner du fortsatt ut hva du vil gjøre. Det er greit hvis du ikke gjør det!

Det hele er en prosess og du kan bare lære hvis du gjør en feil og lærer av den feilen.

Jeg visste ikke engang hva storyboarding var før ungdomsåret på college? Noe som ikke er en dårlig tidslinje, men før det prøvde jeg en haug med ting.

Jeg trodde jeg ville bli grafisk designer, politiker [laughs in the distance]en barnebokillustratør, en visuell utviklingskunstner[louder laugh in the distance]… helt til jeg skjønte at jeg var forferdelig til å lage ferdige tegninger, hahaha! Men også at storyboarding var favorittaspektet mitt i animasjonsrørledningen.

Og still genuine spørsmål, og spørsmål som du ikke kan svare på selv. Ikke ting som «hvilken børste bruker du», men hvorfor ikke gå et skritt videre? Det er en grunn til at folk velger de mediene de liker.

Hvis du spør noen hvilke verktøy de bruker, og hvis du spør hvorfor, vil du få et bedre svar.

Men på slutten av dagen… vær deg selv.

Som en personlig anekdote: på videregående litt og på college var jeg redd for å like anime. Jeg trodde jeg utelukkende måtte like Disney, og det var en dårlig ting å nyte serier som Naruto og One Piece. Det tok meg en stund å akseptere og forstå at det er mange mennesker som liker begge deler, og det er helt greit!

Spesiell takk til Alex for at han tok seg tid til dette intervjuet og delte rådene hennes.

Hvis du vil lære mer, kan du besøk nettsiden hennes for å finne eksempler på storyboard og lenker til sosiale kontoer. Og du kan finne mange av Alex sine tegninger på henne Tumblr-side som oppdateres ganske ofte.